Ślaskie, tradycyjne dania wigilijne.
Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia poprosiłem Pana Grzegorza Sobla o przesłanie kilku przepisów tradycyjnej kuchni śląskiej, związanej z Bożym Narodzeniem. Są to stare przepisy potraw, które przygotowywali nasi poprzednicy, zamieszkujący okolice Bukowiny Sycowskiej przed II wojną światową.
Pana Grzegorza Sobla pamiętamy z naszych dożynek z 2018 roku. Przygotował wtedy jadłospis i nadzorował konkurs na najlepszy placek „Strasellkucha”. Dr Grzegorz Sobel jest historykiem, znawcą i popularyzatorem przedwojennej historii kulinarnej Śląska. Autor między innymi książek „Dzieje wrocławskiej Gastronomii”, „Historia ze smakiem, „Szczypta faktów z dziejów rybactwa w Dolinie Baryczy”, „Kuchnia Wrocławia”, „Przy wrocławskim stole”. Z przekazanych przez niego informacji wynika, że wigilia na Śląsku była bardzo uboga i złożona najczęściej z kilku dań: zupy, karpia, kluski makowej i kompotu. Karpia jadano na różne sposoby, np. karp w sosie polskim czy karp w bulionie luterańskim, który to był jednym z najbardziej znanych śląskich specjałów wigilijnych. Ten sposób podawania karpia był związany z świąteczną kulturą stołu protestantów, ale z czasem stał się szerszą tradycją. W czasie Świąt podawano „Schlesischer Himmelreich”, czyli "śląskie niebo w gębie", a więc boczek wędzony duszony w suszonych owocach, a do tego kluski oraz kiszona duszona kapusta.
Poniżej publikujemy cztery przepisy tradycyjnych śląskich wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zachęcając do skorzystania z nich. Bardzo dziękuję Panu Grzegorzowi Soblowi za przesłane przepisy i zdjęcia.
C.K.
Zdjęcia: Grzegorz Sobel