Ślaskie, tradycyjne dania wigilijne.

Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia poprosiłem Pana Grzegorza Sobla o przesłanie kilku przepisów tradycyjnej kuchni śląskiej, związanej z Bożym Narodzeniem. Są to stare przepisy potraw, które przygotowywali nasi poprzednicy, zamieszkujący okolice Bukowiny Sycowskiej przed II wojną światową.

Pana Grzegorza Sobla pamiętamy z naszych dożynek z 2018 roku. Przygotował wtedy jadłospis i nadzorował konkurs na najlepszy placek „Strasellkucha”. Dr Grzegorz Sobel jest historykiem, znawcą i popularyzatorem przedwojennej historii kulinarnej Śląska. Autor między innymi książek „Dzieje wrocławskiej Gastronomii”, „Historia ze smakiem, „Szczypta faktów z dziejów rybactwa w Dolinie Baryczy”, „Kuchnia Wrocławia”, „Przy wrocławskim stole”. Z przekazanych przez niego informacji wynika, że wigilia na Śląsku była bardzo uboga i złożona najczęściej z kilku dań: zupy, karpia, kluski makowej i kompotu. Karpia jadano na różne sposoby, np. karp w sosie polskim czy karp w bulionie luterańskim, który to był jednym z najbardziej znanych śląskich specjałów wigilijnych. Ten sposób podawania karpia był związany z świąteczną kulturą stołu protestantów, ale z czasem stał się szerszą tradycją. W czasie Świąt podawano „Schlesischer Himmelreich”, czyli "śląskie niebo w gębie", a więc boczek wędzony duszony w suszonych owocach, a do tego kluski oraz kiszona duszona kapusta.

Poniżej publikujemy cztery przepisy tradycyjnych śląskich wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zachęcając do skorzystania z nich. Bardzo dziękuję Panu Grzegorzowi Soblowi za przesłane przepisy i zdjęcia.

C.K.


Zdjęcia: Grzegorz Sobel



Schlesisches-Himmelreich
.pdf
Download PDF • 116KB

kluska-makowa (1)
.pdf
Download PDF • 72KB

karp-w-bulionie-lutarańskim
.pdf
Download PDF • 90KB

Karp w sosie polskim
.pdf
Download PDF • 136KB



Wyróżnione posty
Ostatnie posty
Archiwum
Wyszukaj wg tagów
Podążaj za nami
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
O nas

Parafia pod wezwaniem Matki Boskiej Częstochowskiej w Bukowinie Sycowskiej

Data odpustu - 26 sierpnia

ADRES

62 785 65 91

Bukowina Sycowska 51

56-513 Międzybórz

 

parafiabukowinasycowska@gmail.com

SUBSKRYBUJ

Wszystkie treści materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są chronione prawem autorskim. Kopiowanie zawartości serwisu lub jej części bez pisemnej zgody właścicieli serwisu jest zabronione.