O nas

Parafia pod wezwaniem Matki Boskiej Częstochowskiej w Bukowinie Sycowskiej

Data odpustu - 26 sierpnia

ADRES

62 785 65 91

Bukowina Sycowska 51

56-513 Międzybórz

 

parafiabukowinasycowska@gmail.com

SUBSKRYBUJ

Wszystkie treści materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są chronione prawem autorskim. Kopiowanie zawartości serwisu lub jej części bez pisemnej zgody właścicieli serwisu jest zabronione.

August 24, 2019

May 31, 2019

April 19, 2019

Please reload

Ostatnie posty

Dożynki 2016

August 28, 2016

1/1
Please reload

Wyróżnione posty

Dożynkowy konkurs na śląską drożdżówkę z kruszonką

July 21, 2018

Podczas sierpniowych dożynek odbędzie się konkurs na najlepszą śląską drożdżówkę z kruszonką. Jurorem będzie dr Grzegorz Sobel znawca i popularyzator  przedwojennej historii kulinarnej Śląska. Aby można było już dzisiaj  przygotować się do konkursu,  podajemy przepis przygotowany przez naszego eksperta. 

Zachęcamy  aby podjąć próbę stworzenia własnej wersji tego ciasta. Ważne jest, aby nawiązać do poniżej zamieszczonego przepisu i wykorzystać w nim podstawowe składniki nadające mu specyficzny aromat i zapach:  cynamonu, gałki muszkatołowej oraz cytryny.

 

Śląska drożdżówka z kruszonką ( Sträselkucha ):

 

 (Zdj. Grzegorz Sobel )

  • 50 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki letniego mleka

  • 750 g mąki

  • 125 g cukru (można użyć pół na pół białego cukru i brązowego, dobrze wpływa na kolor ciasta)

  • 2 cukry waniliowe

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 2 szczypty soli

  • sok z połowy cytryny

  • ⅓ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej tartej)

  • około ¼ litra letniego mleka

 Drożdże rozprowadzić w 3 łyżkach mleka. Odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże i pozostałe składniki, wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać letnie masło, wyrabiać, aż cisto wchłonie tłuszcz. Miskę przykryć ściereczką, odstawić. Ciasto musi wyrosnąć powiększając objętość przynajmniej o połowę.

Kruszonka:

  • 300 g mąki

  • 125 g cukru (podobnie można pół na pół biały z brązowym)

  • 125 g masła

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

 

Mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem. Dodać twarde masło pokrojone w kawałki. Zagnieść kruszonkę na średniej wielkości krupy. Odstawić do lodówki.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Najlepiej dobrać taką blachę, aby po upieczeniu ciasto miało wysokość około 5 cm. Po przełożeniu ciasta na blachę pozwalały mu jeszcze wyrosnąć, obsypujemy zimną kruszonką, pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Podążaj za nami
Please reload

Wyszukaj wg tagów