Dożynkowy konkurs na śląską drożdżówkę z kruszonką
Podczas sierpniowych dożynek odbędzie się konkurs na najlepszą śląską drożdżówkę z kruszonką. Jurorem będzie dr Grzegorz Sobel znawca i popularyzator przedwojennej historii kulinarnej Śląska. Aby można było już dzisiaj przygotować się do konkursu, podajemy przepis przygotowany przez naszego eksperta.
Zachęcamy aby podjąć próbę stworzenia własnej wersji tego ciasta. Ważne jest, aby nawiązać do poniżej zamieszczonego przepisu i wykorzystać w nim podstawowe składniki nadające mu specyficzny aromat i zapach: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz cytryny.
Śląska drożdżówka z kruszonką ( Sträselkucha ):


(Zdj. Grzegorz Sobel )
50 g świeżych drożdży
3 łyżki letniego mleka
750 g mąki
125 g cukru (można użyć pół na pół białego cukru i brązowego, dobrze wpływa na kolor ciasta)
2 cukry waniliowe
100 g masła
2 jajka
2 żółtka
2 szczypty soli
sok z połowy cytryny
⅓ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej tartej)
około ¼ litra letniego mleka
Drożdże rozprowadzić w 3 łyżkach mleka. Odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże i pozostałe składniki, wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać letnie masło, wyrabiać, aż cisto wchłonie tłuszcz. Miskę przykryć ściereczką, odstawić. Ciasto musi wyrosnąć powiększając objętość przynajmniej o połowę.
Kruszonka:
300 g mąki
125 g cukru (podobnie można pół na pół biały z brązowym)
125 g masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem. Dodać twarde masło pokrojone w kawałki. Zagnieść kruszonkę na średniej wielkości krupy. Odstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Najlepiej dobrać taką blachę, aby po upieczeniu ciasto miało wysokość około 5 cm. Po przełożeniu ciasta na blachę pozwalały mu jeszcze wyrosnąć, obsypujemy zimną kruszonką, pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.