Dożynkowy konkurs na śląską drożdżówkę z kruszonką

Podczas sierpniowych dożynek odbędzie się konkurs na najlepszą śląską drożdżówkę z kruszonką. Jurorem będzie dr Grzegorz Sobel znawca i popularyzator przedwojennej historii kulinarnej Śląska. Aby można było już dzisiaj przygotować się do konkursu, podajemy przepis przygotowany przez naszego eksperta.

Zachęcamy aby podjąć próbę stworzenia własnej wersji tego ciasta. Ważne jest, aby nawiązać do poniżej zamieszczonego przepisu i wykorzystać w nim podstawowe składniki nadające mu specyficzny aromat i zapach: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz cytryny.

Śląska drożdżówka z kruszonką ( Sträselkucha ):

(Zdj. Grzegorz Sobel )

  • 50 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki letniego mleka

  • 750 g mąki

  • 125 g cukru (można użyć pół na pół białego cukru i brązowego, dobrze wpływa na kolor ciasta)

  • 2 cukry waniliowe

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 2 szczypty soli

  • sok z połowy cytryny

  • ⅓ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej tartej)

  • około ¼ litra letniego mleka

Drożdże rozprowadzić w 3 łyżkach mleka. Odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże i pozostałe składniki, wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać letnie masło, wyrabiać, aż cisto wchłonie tłuszcz. Miskę przykryć ściereczką, odstawić. Ciasto musi wyrosnąć powiększając objętość przynajmniej o połowę.

Kruszonka:

  • 300 g mąki

  • 125 g cukru (podobnie można pół na pół biały z brązowym)

  • 125 g masła

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem. Dodać twarde masło pokrojone w kawałki. Zagnieść kruszonkę na średniej wielkości krupy. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Najlepiej dobrać taką blachę, aby po upieczeniu ciasto miało wysokość około 5 cm. Po przełożeniu ciasta na blachę pozwalały mu jeszcze wyrosnąć, obsypujemy zimną kruszonką, pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Wyróżnione posty
Ostatnie posty
Archiwum
Wyszukaj wg tagów
Podążaj za nami
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
O nas

Parafia pod wezwaniem Matki Boskiej Częstochowskiej w Bukowinie Sycowskiej

Data odpustu - 26 sierpnia

ADRES

62 785 65 91

Bukowina Sycowska 51

56-513 Międzybórz

 

parafiabukowinasycowska@gmail.com

SUBSKRYBUJ

Wszystkie treści materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są chronione prawem autorskim. Kopiowanie zawartości serwisu lub jej części bez pisemnej zgody właścicieli serwisu jest zabronione.